kifogYás

kifogYás

Svédasztal

2022. október 24. - Bock Márton

Húsz éves voltam, amikor 2005-ben életemben először ezzel a megoldással találkoztam egy négycsillagos balatonfüredi szállodában. Akkoriban igencsak dagadt voltam már, de a műfajban zöldfülű. Eleve a Balatont is akkor láttam életemben először, szállodában sem jártam még soha, és el sem tudtam képzelni, hogy fogok este elaludni egy kétágyas szobában egy vadidegen ember társaságában. De nem ez aggasztott a legjobban, hanem a kaja. Hogy adnak majd itt annyi kaját, amennyi elég lesz? Milyen gyakran lehet majd enni, és mikor lesz a vacsora? Életem talán legfontosabb kérdései voltak ezek akkoriban.

Aztán eljött az ebédidő, mint a sáskák, úgy leptük el a hotel éttermét. Emlékszem, először leültem egy székre, és vártam, hátha valaki hozza a húslevest, aztán megláttam, hogy a társaság jelentős része egymást már-már eltaposva egy nagy gőzölgő sziget felé tart. Tányérok csörrentek, aztán kisvártatva meg is jelentek az első nyertesek roskadásig pakolt tányérokkal. Megtetszett a dolog. Beálltam a sorba, és amíg várakoztam, magamba szívtam a tudást. Akkora tányérokat láttam, amekkorákat még sosem. Százasával sorakoztak a rántott szeletek, mellette annyi sült krumpli, amennyit én még életemben nem láttam. Kicsit arrébb pörköltszerű dolog nokedlivel, sült csülök, vadas marha, sült csirkecombok, hal, krumplipüré, rizs. A leveseket kicsit később szúrtam ki, de nagyon nem is érdekeltek, én ENNI akartam. Maradtam a rántott szelet-sült krumpli kombónál. Vágytam egy kis rizsre is, de pofátlanságnak tartottam volna, ha abból is szedek, meg nem is igazán tudtam, hogy mennyit szabad enni. Az asztalhoz visszatérve fedeztem fel, hogy vannak nálam sokkal gyakorlottabb svédasztalozók is. Az egyikük szedett rizst is, csapott a tányérra egy kis vadast, és még egy kis ubisalinak is talált helyet a tányéron. Ő lett az én mesterem. Tőle tudtam meg, hogy amíg az étteremben vagyok, annyit ehetek, amennyit akarok. Többször is fordulhatok, mert az egy ilyen helyen nem ciki, és ne aggódjak, ha valami elfogy, mert pár percen belül úgyis HOZNAK MÉG belőle. Féktelenül zabáltam. A vacsoránál pedig megismételtem. Aztán másnap a reggelinél és az ebédnél is.

peel-1626976_1920.jpg

Pár évvel később – gyakorlott svédasztalosként – már én támogattam a bátortalanabbakat. Így kevésbé éreztem magam kellemetlenül a harmadik-negyedik körök, vagy a négy embernyi desszert miatt. A mennyiségre hajtottam. Úgy ettem, mintha nem lenne másnap. Csodálattal néztem azokat, akik a pörkölt mellé ugyanarra a tányérra a somlói galuskát is fel tudták varázsolni. Egy helyre megy, nem igaz?

Nem, nem igaz. Ahogy teltek az évek, ahogy fogytak a kilóim, úgy kezdtem meglátni azt, hogy a svédasztalt a bennem lakó éhes gyermek szereti. A nélkülöző, a csóró, a kiszolgáltatott éhes gyerek. Neki ugyanis tényleg a mennyországot jelenti, ha nyakig merülhet a vörösboros marhában, és aztán a fagyit is magának adagolhatja. Persze ő is én vagyok. Őt is nekem kell kordában tartanom. Emlékszem a pillanatra, amikor először megkérdőjeleztem annak a helyességét, amit ilyenkor csináltat velem, amit ilyenkor csinálok. Aztán emlékszem arra is, amikor szabályokat állítottam fel magamnak, amelyeket azóta is követek:

  1. A legfontosabb a cél tisztázása: a svédasztal arra való, hogy több dolgot megkóstolhassak, kipróbálhassak.
  2. A lelkiismeretem minden hangját komolyan veszem, maximum háromféle ételből szedek külön-külön tányérra, hogy tisztában legyek azzal, mennyit is eszek.
  3. A lényeg a mennyiség: pont a harmada annak, amennyit szíved szerint kiszednél. Pontosan tudod, mennyire gondolok. Ha becsapod magad, az a te dolgod.
  4. Ha előre kiporciózott kaját veszek el (például bizonyos desszertek, rántott cuccok), annak a felét visszaküldöm.

A svédasztalt azért találták ki, hogy a túlfogyasztó társadalom mérhetetlen bőségigényét kielégítsék. Hogy magukhoz édesgessenek. Hogy azt tekintsd „jó helynek”, ahol órákig zabálhatsz. Hiszen egy elhízott társadalomban a jóllakott ember az elégedett ember. Azt döntsd el, hogy te meddig hagyod még azt, hogy a hasadnál fogva vezessenek, és hizlaljanak!

Na ugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://kifogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr7817961244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fules170 2022.10.25. 08:34:43

Svéd asztal az IKEA-ban van, amiről Te beszélsz azt úgy hívják büféasztal!

erol 2022.10.25. 09:25:05

@fules170: Tényleg használatos ez a kifejezés, komolyan nem hallottál róla vagy csak hülyéskedsz?

fules170 2022.10.25. 10:40:19

ezt a kifejezést azok használják, akik egyrészt nem értenek a vendéglátáshoz, illetve azok, akik az idióta influenszerek marhaságait gondolkodás nélkül átveszik és elfogadják.

üdv Tóth Attila
vendéglátó szakoktató mester tanár

Billy Hill 2022.10.25. 10:54:51

Lehet, hogy kicsit off, de szerintem ehhez a "svédasztalos" témához is kapcsolódik... Van még egy fontos oka a túlzabálásnak, nem csak a túlkínálat: a neveltetés.

Egész gyerekkorunkban azt hallgattuk, hogy a) nem volt kaja a háborúban, ezért mindent meg kell enni, illetve b) Afrikában éheznek, ezért mindent meg kell enni! Ezek miatt a mai napig van bennem is egy kellemetlen érzés, ha ételt hagyok meg a tányéron. És innen egy lépés csak az, hogy "ha már ennyi kaját készítettek, akkor odamegyek még egyszer szedni, ne menjen kárba..."

Szóval a cél nemes (volt), de nem szabadna senkit afelé tolni, hogy azt is megegye, amire a szervezetének nincsen szüksége. Inkább legyenek az adagok kisebbek, és kevésbé roskadozzanak azok az asztalok.

erol 2022.10.25. 11:30:48

@fules170: Ezt nem értem, gyerekkoromtól ismerem és használom ezt a kifejezést, bár igaz nem vagyok vendéglátós, de influenszerek marhaságait sem szoktam olvasni, nemhogy átvenni. Ez valami olyasmi mint, hogy a rántotthúst bécsi szeletnek kell mondani, különben proli vagyok?

fules170 2022.10.25. 11:35:26

Örülök, hogy egyik kategóriába sem tartozol, ezért, mint értelmes embernek azt javaslom, hogy ne használd ezt a teljesen helytelen kifejezést. Egyébként a rántotthúsnak és a bécsiszeletnek semmi köze egymáshoz! Az egyik készülhet bármilyen hús, húsrészből ezzel ellentétben a bécsiszelet meghatározott húsfaja, meghatározott húsrészéből, meghatározott technológiával készül.

Bock Márton 2022.10.25. 11:48:42

@fules170: Nem értek a vendéglátáshoz, vállalom. Köszönöm, hogy jelezted, mostantól helyesen használom majd ezt a kifejezést :)

erol 2022.10.25. 11:49:43

@fules170: "A svédasztal vagy büfé a vendéglátásban az ételek egy felszolgálási módja, ahol ahelyett, hogy az egyes fogásokat a szervírozás sorrendjében a vendég asztalánál szolgálnák fel, az összes fogást, vagy azok egy részét (pl. salátabüfé) egy vagy több asztalon, esetleg pulton kirakva tálalják fel és ahonnét a vendégek azután magukat kiszolgálva válogathatnak az ételekből."
Wikipédia
Mi a gond ezzel a kifejezéssel? Nem kötözködni akarok, csak nem értem.

Bock Márton 2022.10.25. 11:49:53

@Billy Hill: Kicsit sem érzem offnak. Tervezek errő is írni, mert bizony, egy csomó ilyen program/minta KÖVETÉSE simán okozhat túlevést. A minta adott, az pedig a mi döntésünk, hogy alkalmazzuk-e vagy megtörjük.

erol 2022.10.25. 11:52:39

@fules170: Tehát a bécsi szelet egyfajta rántotthús. Legalábbis ránézésre, na jó tényleg nem értek hozzá.

Kedélyes Paraszt 2022.10.25. 12:24:46

Ha előre kiporciózott kaját veszek el (például bizonyos desszertek, rántott cuccok), annak a felét visszaküldöm.

WTF? kidobod a felét? Itt valami nem stimt.

fules170 2022.10.25. 18:37:44

@erol: Kedves Erol! Az okfejtésed teljes mértékben téves alapokon nyugszik. Én vendéglátósként, ráadásul ezt tanító szakemberként, röviden már leírtam, olvashatod, a kifejezés egy sledrián, szocializmusban megfogant hibás kifejezésen alapul. Remélem nem gondolod komolyan, hogy a wikipédia egy hiteles forrás?!

fules170 2022.10.25. 18:39:13

@erol: Igen, a bécsi szelet egyfajtája bundázással, frissensütéssel készített étel.

KékFény6 2022.10.26. 00:17:50

@fules170: Ezen teljesen felesleges vitatkozni. A két szó szinonima. Svédasztal kifejezésre 300000 találatot ad a Google, büféasztalra pedig 13000-et. Ezzel pedig a vita el is dőlt.

fules170 2022.10.26. 06:20:29

egyetértek veled ezen felesleges vitázni. okos ember mondta, "hülyékkel nem vitatkozunk"! Ausztria német megszállásást 1938 ban a lakosság 99,7 % helyesnek. választáson támogatandónak találta!!!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.10.26. 10:12:14

Svédasztal nem egyenlő svéd asztal.Mint ahogy a némettanár és a német tanár közt is van pici különbség.Ilyen ez a magyar nyelv.A svédek amúgy büfének mondják simán, és onnan ered az egész, hogy pl összejöveteleken mindenki visz valamit, sütemény, sült, saláta, akármi; leteszik egy asztalra, ahonnan aztán mindenki szedhet, kóstolhat.
Én amúgy simán kiveszek 6-8-10 féle kaját is, de csak egy kanálnyit.Ha még éhes vagyok utána, akkor a második kör csak feleannyi lehet, mint az első.Tényleg élrdemes vigyázni a mennyiséggel.Ha meg valaki ott hagy a tányéron kaját és úgy távozik, vagy kidobja, az a legnagyobb gyökérség, gyakorlatilag a szolgáltató pénzének pocsékolása.Szóval inkább menjél ötször, kis adagokért, amit meg is eszel, mint sem ott maradjon bármi is.
süti beállítások módosítása